Vidste du det?


Som skipper har du ikke alene ansvar for, at dit grej er i orden, og at du har tjek på vejrudsigten, når du sejler ud. Du har også ansvar for, at alle om bord bærer redningsvest – for skipperansvar handler om at vise omsorg og sørge for, at alle kommer sikkert i havn. I de kommende uger vil havne i hele landet blive udstyret bl.a. med skilte ved udsejlingen og på bådbroerne, som opfordrer fritidssejlere og fiskere til at tage skipperansvar.

Fakta
Myten er aflivet: 7 ud af 10 dødsulykker sker i stille vejr

Det er en sejlivet myte, at ulykker til søs oftest sker i hårdt vejr. Men faktum er, at 70 pct. af dødsfaldene i forbindelse med fritidssejlads og fiskeri i 2009-2017 skete i stille vejr med en middelvind på 5 m/s eller mindre. Ofte har man paraderne nede i stille vejr og kan tænke, at her er der ingen risici. En undersøgelse fra 2017 viser også, at 43 pct. af fritidssejlere og fiskere tror, at vesten er mindre vigtig i godt vejr. Men det er ikke sandt, for vandet er stadig vådt og kan selv på en lun og stille dag være meget koldt.
Kilde: Søsportens Sikkerhedsråd

Fakta
Ud af de 149 fritidssejlere og fritidsfiskere, som druknede 2009-2018

  • bar 24 pct. redningsveste
  • var 70 pct. 50 år eller ældre
  • var 91 pct. mænd
    Kilde: Søsportens Sikkerhedsråd

Fakta
Det er en myte, at ulykkerne sker langt fra land

Stort set alle de dødsfald, som er sket i forbindelse med fritidssejlads og fiskeri i de seneste år, er sket tæt på land i de indre danske farvande.

Fakta
Så mange bærer redningsvest:

Vandscooter/jetski: 91 pct.
Surfboard: 81 pct.
Kajak, robåd, pram: 53 pct.
Sejlbåde: 50 pct.
Jolle: 48 pct.
Motorbåd: 22 pct.
Kutter: 22 pct.
Kilde: Observationer fra 15 havne, som er foretaget en fredag og en søndag i sensommeren 2015, 2016, 2017 og 2018 af Als Research for SejlSikkert.

Alle havne i Danmark burde have fået det opsigtsvækkende materiale ud. Skulle din havn eller lokale forening ikke have modtaget det, så kan det bestilles på sejlsikkert.dk

Du kommer direkte til siden her