Det som alle frygter

Egon fra Slemminge har oplevet det, alle frygter

Heldigvis er folk, der har prøvet at føle sig langt ude, ikke bange for at fortælle historien.

En af dem er Egon fra Lolland, som her fortæller, hvad han oplevede for ca. 10 år siden.

Oplevelsen, som du kan læse herunder, har gjort ham til SejlSikkert-ambassadør.

Egon er en habil sejler med 15-20 år på vandet, men som han selv siger: Jeg har jo sejlet i joller det meste af mit liv.

Vi mødes i Bandholm havn på Nordlolland, hvor hans værste oplevelse med vand fandt sted.

Med til historien hører også, at Egon ikke kan svømme. Selv siger han, at han har forsøgt, men at hans krop åbenbart ikke er bygget til at svømme. Derfor har Egon ALTID båret vest.

Den uhyggelige oplevelse
Egon havde været ude og røgte sine redskaber og havde rigget sin jolle af. Han trådte op på gangbrædderne.

Han ville tage fat i kajkanten, men hans hånd gled – og plask – så røg Egon bagover og ned i det septembervarme vand.

Egon mente ikke, det var noget problem at komme op i båden og den vej tilbage. Men han blev klogere.

Egon kæmpede og troede, at han kunne klatre op ad motoren. Men denne var vippet op, og for at få den ned skulle låsepalen udløses. Der var bare det, at jeg bare trykkede mig ned i vandet, siger Egon.

Egon var alene i havnen, så råb om hjælp ville ikke gavne.

Da han så endelig fik motoren ned, efter flere forgæves forsøg med noget tovværk fra båden, kom den afkræftede mand endelig op og stå på benet af motoren, men måtte på grund af de fedtede fingre ud i vandet igen.

Jeg fik surret motoren, så den ikke kunne dreje, og endelig kunne jeg komme op, siger Egon. Og herfra kom Egon op på kajen igen. Man kan høre, at han aldrig glemmer.

Hvad så?
Egon har lært lektien på den hårde måde. Da den nye kampagne blev præsenteret på mødet i SejlSikkert, var Egon ikke i tvivl. Det er skippers ansvar, at der er redningsveste til alle – og at alle ombord benytter vestene. Ellers er der adgang forbudt.


Der burde være tvunget prøve
-Jeg ved godt, det lyder som utopi, men alle der skal ombord på en kutter, en jolle eller et sejlskib burde prøve at hive en livløs person om bord. Så vil de opleve, hvor svært det er.
DAFF’s kreds 2 har en dukke, som ikke er bange for vand. Den kan lånes efter aftale med kredsformand Jørgen Junker.
Hvis man mener det med sikkerhed alvorligt i klubben, burde man en sommerdag lade alle prøve at hive en person indenbords.

Hvis I ikke har mod på det, så prøv hjemme i badekarret og lad en person slappe helt af, og prøv så om du kan hive vedkommende op af vandet. Og har du ikke badekar, så læg dig på maven på jeres spisebord og lad en figurant slappe helt af. Prøv herefter at hive vedkommende op.

Så kan jeg love jer, at I ved, hvad det vil sige – uden at det hverken blæser eller sprøjter med vand omkring dig.

Lov gør det ikke alene
Egon er ikke i tvivl om, at oplysning og at få sejlerne til at prøve det på egen krop gør meget mere end en ny lov. En lov uden kontrol og sanktioner duer ikke. Men har man prøvet det, er man aldrig i tvivl om, at alle skal bruge vest.

Vi får en salut med på vejen: Er dit, dit barns eller vens liv ikke 500 kr. værd?